Βύσσινο ἤ κεράσι γλυκό

2015-10-29 12:38

Ὑλικά:

2 κιλά βύσινα

1/2 κούπα νερό

2 κιλά ζάχαρη

1/2 κουταλάκι ξινό ἤ 2 κουταλιές χυμό λεμονιοῦ

Ἐκτέλεση:  
     Πλύντε τά βύσινα καί στραγγίστε τά καλά. Ἀδειάστε τά σέ ἀπορροφητικό χαρτί, νά στεγνώσουν. Ἀφαιρέστε μέ τό εἰδικό ἐργαλεῖο τό κουκούτσι. Κάντε αὐτή τή δουλειά ἐπάνω ἀπό τήν κατσαρόλα ὅπου θά φτιάξετε τό γλυκό, γιά νά πέφτει μέσα τό ζουμί πού βγαίνει ἀπό τά βύσινα. Τά κουκούτσια ρίξτε τά σ' ἕνα μπόλ μέ τό νερό.
    Ὅταν τελειώσει τό καθάρισμα, σκεπάστε τά βύσινα μέ τή ζάχαρη καί στραγγίστε ἐπάνω σ' αὐτά τό νερό ὅπου ἔχετε βάλει τά κουκούτσια. Ἀφῆστε νά σταθοῦν ἔτσι ὡς τήν ἑπόμενη μέρα.
    Βράστε τό γλυκό, ὥσπου νά δέσει, ἀφαιρώντας τόν ἀφρό πού σχηματίζεται στήν ἐπιφάνεια. Λίγο πρίν τό κατεβάσετε, ρίξτε τό ξινό ἤ τό χυμό λεμονιοῦ.   
     Κατεβάστε τό ἀπό τή φωτιά κι ἀφῆστε τό νά κρυώσει. Στό διάστημα αὐτό, κουνῆστε 5-6 φορές τήν κατσαρόλα, ἀνακατεύοντας τό γλυκό. ΄Ἔτσι τά βύσινα φουσκώνουν καί γίνονται μεγαλύτερα.

Λίγα μυστικά ακόμα:

     Φτιάξτε κατά τόν ἴδιο τρόπο τό κεράσι, μόνο βάλτε λιγότερη ζάχαρη, στά 2 κιλά κεράσια, 1 1/2 κιλό ζάχαρη, καί μή βάλετε καθόλου νερό.

     Τά κουκούτσια πετάξτε τά ἀμέσως μόλις τά βγάλετε.

     Ἄν θέλετε νά γίνουν πιό τραγανά τά κεράσια, βάλτε τά νά σταθοῦν 1 ὥρα σέ ἀσβεστόνερο. Ἀρωματίστε τά μέ βανίλια. Κουνῆστε πάλι τήν κατσαρόλα πολλές φορές, ὥσπου νά κρυώσει τό γλυκό, γιά νά φουσκώσουν τά κεράσια.

     Φτιάξτε ἀκόμη μέ τόν ἴδιο τρόπο σταφύλι σουλτανί χωρίς κουκούτσια. Σέ 2 κιλά σταφύλια, βάλτε 1 κιλό ζάχαρη. Ἀρωματίστε τά μέ λίγη βανίλια.
                                                                                                                   Πηγή: https://www.agiameteora.net