Πρόσφορα

2015-10-29 23:14


Ὑλικά:

750 γρ. ἀλεύρι

1 κουταλάκι τοῦ γλυκοῦ ἁλάτι

200 γρ. προζύμι

νερό ὅσο πάρει γιά νά γίνει ζύμη σφιχτή

Ἐκτέλεση:

     Στό Ἅγιον Ὅρος, πρίν ἀρχίσουμε τό ζύμωμα τῶν προσφόρων, ἀνάβουμε λαμπάδα στό προσκυνητάρι μέ τίς εἰκόνες τῆς παναγίας καί τοῦ Ἁγίου της Μονῆς, τό ὁποῖο βρίσκεται μέσα στό προσφορεῖο. Ἡ λαμπάδα θά καίει συνέχεια, ὥσπου νά βγοῦν τά πρόσφορα ἀπό τόν φοῦρνο. Ἔρχεται ὁ παπάς, θυμιάζει καί διαβάζει τήν εἰδική εὐχή. Οἱ ζυμωτές ψάλλουν τό ἀπολυτίκιο τοῦ Ἁγίου Τύχωνος, ἐπισκόπου Ἀμαθοῦντος (βλ. Συναξάρι, 16 Ἰουνίου). Στή συνέχεια, ὅσο ζυμώνουν, ἀπαγγέλουν τούς Χαιρετισμούς τήν Παναγίας. Ἀποβραδίς "πιάνουμε" τό προζύμι ὅπως καί στό ψωμί. Τήν ἄλλη μέρα κοσκινίζουμε τό ἀλεύρι σέ λεκάνη, κάνουμε μία λακούβα στή μέση καί ρίχνουμε μέσα τό προζύμι. Διαλύουμε τό ἁλάτι σέ τόσο νερό, ὅσο χρειάζεται γιά νά γίνει ἡ ζύμη σφιχτή.
     Ρίχνουμε τό νερό στή λεκάνη καί ζυμώνουμε γιά 20 λεπτά. Μετά σκεπάζουμε μέ μία πετσέτα τή λεκάνη καί ἀφήνουμε τή ζύμη γιά 15 λεπτά. Ξαναζυμώνουμε γιά 10 λεπτά καί ξανασκεπάζουμε γιά ἄλλα 10 λεπτά. Ζυμώνουμε τρίτη καί τελευταία φορά γιά 20 λεπτά. Ἔπειτα φτιάχνουμε τά πρόσφορα ὡς ἑξῆς: Πλάθουμε δύο μπαλίτσες καί κολλᾶμε τή μία πάνω στήν ἄλλη. Στήν ἐπάνω μπαλίτσα πατᾶμε δυνατά τή σφραγίδα. Ἔτσι
σχηματίζεται ἕνα πρόσφορο. Κάνουμε τό ἴδιο, ὥσπου νά τελειώσει ἡ ζύμη. Βάζουμε τά πρόσφορα σέ ταψί ἀλευρομένο, τά σκεπάζουμε μέ καθαρή πετσέτα καί τά ἀφήνουμε σέ ζεστό μέρος, ὥσπου νά φουσκώσουν. Μέ ἕνα ψιλό βελόνι τρυπᾶμε τά πρόσφορα στίς τέσσερις γωνιές τῆς σφραγίδας καί στή μέση (τό βελόνι δέν πρέπει νά φτάσει μέχρι κάτω). Ψήνουμε σέ δυνατό φοῦρνο γιά 45 λεπτά περίπου.
                                       - Πηγή: https://www.monastiriaka.gr/index.php?newsid=47#sthash.0W86m4np.dpuf