Μηλόπιτα μέ λάδι ἤ ταχίνι

2015-10-29 00:03


Ὑλικά :
1 κιλό ἀλεύρι πού φουσκώνει μόνο του
1 φλιτζάνι τσαγιοῦ ἀραβοσιτέλαιο ἤ ¾  φλιτζανιοῦ ταχίνι
Χυμός 4-5 πορτοκαλιῶν
½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 ποτηράκι κονιάκ
Ξύσμα λεμονιοῦ
Γέμιση:

4 μεγάλα μήλα τριμμένα  στόν τρίφτη τοῦ κρεμμυδιοῦ
1 φλιτζάνι τοῦ καφέ ζάχαρη
1 φλιτζανάκι χονδροκοπανισμένη  καρυδόψιχα
1 φλιτζάνι σταφίδα ξανθιά
Ἀνθόνερο, Κανέλλα
Ἐκτέλεση:

     Λιώνουμε  τό ταχίνι μέ τό πορτοκαλόζουμο  καί ρίχνουμε τό ἀλεύρι καί τά ὑπόλοιπα ὑλικά καί ζυμώνουμε. Ἄν τραβάει ὑγρό προσθέτουμε πορτοκαλόζουμο. Χωρίζουμε τήν ζύμη στά 2 καί ἀνοίγουμε τό πρῶτο κομμάτι σέ φύλλο χονδρό καί τό ἁπλώνουμε σέ λαδοαλευρωμένο 34αρι ταψί. Ἀνακατεύουμε τά ὑλικά της γέμισης καί τίς στρώνουμε πάνω σέ φύλλο , πατώντας  τήν ἐλαφρά μέ τό κουτάλι. Ἀνοίγουμε καί τό δεύτερο καί τό στρώνουμε πάνω ἀπό τήν γέμιση. Μέ τά δάκτυλα ἑνώνουμε προσεκτικά τά 2 φύλλα στά χείλη τοῦ ταψιοῦ. Ψήνουμε  στούς 180 βαθμούς γιά μία ὥρα.
                                            - Πηγή: https://www.monastiriaka.gr/index.php?newsid=126#sthash.3uQzfC3S.dpuf