Μαρμελάδα βερίκοκο 1

2015-10-29 13:39

Ὑλικά:

- 2 κιλά βερίκοκα ὥριμα

- 1.5 κιλό ζάχαρη

- Χυμό δύο λεμονιῶν

 Ἐκτέλεση:

     Πλένετε τά βερίκοκα, τά ἀνοίγετε στή μέση καί βγάζετε τό κουκούτσι. Τά κουκούτσια δέν τά πετᾶμε, μποροῦμε νά τά φτιάξουμε λικέρ. Ἄν τά βερίκοκα εἶναι μεγάλα, μποροῦμε νά τά κόψουμε στά τέσσερα, διαφορετικά στά δύο. Σέ μία κατσαρόλα βάζετε μία στρώση βερίκοκα μία στρώση ζάχαρη καί συνεχίζετε μέ τόν ἴδιο τρόπο, προσέχοντας ἡ ἐπάνω στρώση νά εἶναι ζάχαρη. Τά ἀφήνετε ὅλη τή νύχτα στό ψυγεῖο. Τήν ἄλλη μέρα βάζετε τή κατσαρόλα στή φωτιά καί τά ἀφήνετε νά βράσουν. Ἄν χρειαστεῖ ξαφρίζετε. Βράζετε τή μαρμελάδα γιά περίπου μισῆ ὥρα μετά τόν πρῶτο βρασμό. Ὅσο περισσότερο τήν ἀφήνετε νά βράσει, τόσο πιό πολύ θά σκουραίνει. Μόλις δεῖτε ὅτι δένει ἡ μαρμελάδα ρίχνετε τόν χυμό λεμονιοῦ, ἀνακατεύετε ἐλαφρά μέ μία ξύλινη κουτάλα καί ἀποσύρετε ἀπό τή φωτιά. Τήν μοιράζετε σέ ἀποστειρωμένα βαζάκια ὅπως εἶναι καυτή καί τά γυρνᾶτε ἀνάποδα μέχρι νά κρυώσει. Ἄν θέλετε νά γίνει λεία ἡ μαρμελάδα καί νά μήν ἔχει κομμάτια φρούτου, μπορεῖτε νά τά πολτοποιήσετε μέ τό μίξερ χειρός, πρίν τά βάλετε νά βράσουν. Φυλᾶμε τά βαζάκια σέ σκιερό μέρος καί διατηροῦνται μεγάλο χρονικό διάστημα. 
                                                                                                                         Πηγή: https://www.agiameteora.net