Μανιταρόπιτα μέ σπανάκι

2015-10-28 23:58

Μανιταρόπιτα με σπανάκι

Ὑλικά:
Γιά τή ζύμη:
4 κοῦπες ἀλεύρι
2 κούπες νερό χλιαρό
1 κουταλιά λάδι, 1 ξίδι
1 κούπα λάδι , 1 βούτυρο  (γιά τό ράντισμα τῶν φύλλων)
Γιά τή γέμιση:
4 μανιτάρια  ἄγρια ἤ καλλιέργειας
1 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι κρεμμύδια φρέσκα
1 ματσάκι ἄνηθο
1 ποτήρι λάδι
Ἁλάτι, πιπέρι
Ἐκτέλεση:
       1)Σέ μία λεκάνη βάζουμε τό ἀλεύρι , ἀνοίγουμε μία λακκούβα στή μέση καί ρίχνουμε ὅλα τά ὑλικά ἐκτός ἀπό τό νερό τό ὁποῖο τό προσθέτουμε λίγο λίγο  γιά νά γίνει ἡ ζύμη μαλακή. Τήν ζυμώνουμε γιά ἀρκετή ὥρα καί τήν ἀφήνουμε στό ψυγεῖο γιά μισῆ ὥρα.
       2)Στή συνέχεια  χωρίζουμε τή ζύμη σέ μικρά κομμάτια. Τά κομματάκια αὐτά τά ἀνοίγουμε μέ τά δάχτυλά  μας σέ μικρά  φιλαράκια , τά ἐνώνουμε ἀνά 2 μέ λίγο βούτυρο καί ἀνοίγουμε μέ τόν πλάστη 8 φύλλα.
       3)Ἑτοιμάζουμε τή γέμιση  : σοτάρουμε τό σπανάκι μέ τό λάδι, ρίχνουμε τά μανιτάρια καί ὅλα τά ὑπόλοιπα ὑλικά , προσθέτοντας ἕνα ποτήρι νερό καί τά ἀφήνουμε νά βράσουν μέχρι νά τελειώσει τό νερό.
       4)Στρώνουμε στό ταψί τά 4 φύλλα ἀφοῦ τά ραντίσουμε ἀνά ἕνα μέ τό μεῖγμα ἀπό τό λάδι καί τό βούτυρο καί ἀφοῦ βάλουμε πάνω τή γέμιση σκεπάζουμε μέ τά ὑπόλοιπα φύλλα.
       5)Ἀλείφουμε τήν πίτα μέ λίγο νερό καί βούτυρο καί τήν ψήνουμε στούς 200 βαθμούς γιά σχεδόν μία ὥρα.
                                      - Πηγή: https://www.monastiriaka.gr/index.php?newsid=73#sthash.vaUyLzn3.dpuf