Κολοκυθόπιτα νηστίσιμη (χωρίς ζάχαρη)

2015-10-29 00:05

Κολοκυθόπιτα νηστίσιμη (χωρίς ζάχαρη)

Ὑλικά:

½ κιλό φύλλα
1 κιλό κολοκύθια (μεγάλα)
1 φλυτζάνι τοῦ τσαγιοῦ χοντροτριμμένη καρυδόψυχα
Ἐλαιόλαδο γιά τό ἄλειμμα τῶν φύλλων
1-2 φλυτζάνια τοῦ καφέ ρύζι γλασσέ χοντροκοπανισμένο ἤ σιμιγδάλι χοντρό
Λίγο ἁλάτι
Λίγο σουσάμι προαιρετικά

Ἐκτέλεση
     Ξύνουμε τά κολοκύθια ἤ τά καθαρίζουμε ὥστε νά φύγει τό ἐξωτερικό πράσινό τους, τά τρίβουμε στόν τρίφτη τοῦ κρεμμυδιοῦ σέ μία λεκανίτσα καί τά ἁλατίζουμε, τά ἀφήνουμε γιά λίγα λεπτά καί μετά τά στύβουμε. Ἀνακατεύουμε τό ρύζι ἤ τό σιμιγδάλι μέ τό κολοκύθι. Κατόπιν ἀλείφουμε μέ λάδι ἕνα μέτριο ταψί (ὀρθογώνιο ἄν τά φύλλα εἶναι ἕτοιμα, στρόγγυλο ἄν τά φύλλα εἶναι ἀνοιγμένα μέ τό χέρι). Στρώνουμε τό πρῶτο φύλλο. Ἀλείφουμε πάλι μέ λάδι καί σκορπᾶμε λίγα καρύδια. Ἐπαναλαμβάνουμε καί μέ ἕνα ἄλλο φύλλο. Κατσαρώνουμε τό τέταρτο καί σκορπίζουμε κολοκύθι, ρίχνουμε καί λίγο λάδι. Ἁπλώνουμε ἄλλο ἕνα φύλλο κατσαρώνοντας τό καί σκορπᾶμε πάλι κολοκύθι καί λάδι.

     Ἐπαναλαμβάνουμε τό ἴδιο γιά τρίτη φορά ρίχνοντας τό ὑπόλοιπό του κολοκυθιοῦ. Στά ἑπόμενα τρία ἤ τέσσερα φύλλα ἀλείφουμε λάδι καί σκορπᾶμε καρύδι.  Στά δύο τελευταῖα δέν ρίχνουμε καρύδι, ρίχνουμε μόνο λάδι καί  ψεκάζουμε μέ λίγο νερό γιά νά μην  κολλήσουν καί νά μήν ἁρπάξουν  στήν φωτιά. Προαιρετικά πασπαλίζουμε μέ σουσάμι. Ψήνουμε στούς 180-200 βαθμούς γιά ? ἤ μία ὥρα. Ἀποσύρουμε, σκεπάζουμε λίγο γιά νά μαλακώσουν τά φύλλα καί κόβουμε τά κομμάτια.
                                           Πηγή: https://www.monastiriaka.gr/index.php?newsid=169#sthash.1Xw4p4g7.dpuf