Καλαμάρια γεμιστά

2015-10-29 22:15

Καλαμάρια γεμιστά

Ὑλικά:

1 κιλό καλαμάρια μικρά

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμενο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κουταλιά μαϊντανο ψιλοκομμένο

1 κουταλιά ἄνηθο ψιλοκομμένο

1 κουταλιά τῆς σούπας ντοματοπελτέ ἤ χυμό λεμόνι

1 φλιτζάνι λάδι

Ρύζι ὅσο πάρουν

Ἁλάτι, Πιπέρι

Ἐκτέλεση:

     Πλένουμε καί καθαρίζουμε τά καλαμαράκια.Ἀφαιροῦμε τά κεφάλια τους καί τά ψιλοκόβουμε.Ζεματίζουμε τά καλαμαράκια σέ νερό πού βράζει γιά 10 λεπτά, ὥστε νά μαλακώσουν.Τά βάζουμε σέ τρυπητό νά στραγγίξουν. Τσιγαρίζουμε στό μισό λάδι τό κρεμμύδι καί τό σκόρδο. Μετά ρίχνουμε τά ψιλοκομμένα κεφάλια, τό μαϊντανό, τόν ἄνηθο,ἁλάτι,πιπέρι καί τό ντοματοπελτέ διαλυμένο (ἄν θά κάνουμε τό φαγητό κόκκινο).Ἀφοῦ πάρουν ὅλα αὐτά μία-δύο βράσεις, ρίχνουμε τό ρύζι (τόσο, ὅσο ὑπολογίζουμε ὅτι χρειάζεται γιά νά γεμίσουν τά καλαμαράκια μέχρι τή μέση τους), τό γυρίζουμε δυό-τρεῖς φορές καί προσθέτουμε μισό φλυτζάνι νερό.Ὅταν ἀπορροφηθεῖ τό νερό, κατεβάζουμε ἀπό τή φωτιά καί γεμίζουμε τά καλαμαράκια. Κλείνουμε τό ἄνοιγμά τους μέ μία ὀδοντογλυφίδα.
     Τά ἁπλώνουμε σέ μία φαρδιά κατσαρόλα ἐναλλάξ (δηλαδή ὄχι πρός τήν ἴδια κατεύθυνση). Τά περιχύνουμε μέ τό ὑπόλοιπο λάδι καί ἕνα φλυτζάνι νερό. Τά σιγοβράζουμε , ὥσπου νά μείνουν μέ τό λάδι τους. Στό τέλος ρίχνουμε τό λεμόνι (ἄν δέν ἔχουμε βάλει ντοματοπελτέ).

- Πηγή: https://www.monastiriaka.gr/index.php?newsid=2#sthash.IGIIgjIV.dpuf