Γλυκό τοῦ κουταλιοῦ σταφύλι

2015-10-29 12:51

Ὑλικά:

2 κιλά σταφύλι

1 κιλό ζάχαρη

1 ποτήρι νερό

χυμό 1 λεμονιοῦ

ἄρωμα
βανίλιας ἤ φυλλαράκια ἀρμπαρόριζας

Ἐκτέλεση:

     Πλύντε καί ξεκουκουτσιάστε τίς ρόγες -ἄν χρειάζεται. Βάλτε σέ μπόλ στρώσεις σταφύλια, ζάχαρη μέχρι νά τελειώσουν τά ὑλικά. Περιχύστε μέ τό νερό καί ἀφῆστε σκεπασμένο στό ψυγεῖο ὅλη νύχτα, νά βραχεῖ ἡ ζάχαρη. Μήν ἀνακατεύετε γιατί θά σπάσουν οἱ ρόγες. Βάλτε τό μίγμα, σέ μεγάλη κατσαρόλα, σέ χαμηλή φωτιά νά ζεσταθεῖ, μέ κλειστό καπάκι. Αὐτό θά βοηθήσει νά λιώσει καλά ἡ ζάχαρη, νά κατεβάσει ὑγρά καί νά διαπεράσει ἡ θερμοκρασία ὅλες τίς ρόγες. Ἀνακατέψτε νά βεβαιωθεῖτε ὅτι τό μίγμα ζεσταίνεται ὁμοιόμορφα. Αὐτό τό στάδιο μπορεῖ νά πάρει καί 50? στή χαμηλότερη θερμοκρασία τῆς ἑστίας σας. Κλεῖστε τή φωτιά καί ἀφῆστε τό σκεπασμένο γιά 2 ὧρες, μέχρι νά κρυώσει ἡ κατσαρόλα. Σ' αὐτό τό στάδιο, ἰσορροποῦν τά διαφορετικῆς πυκνότητας ὑγρά μέσα στήν κατσαρόλα. Οἱ ρόγες ἀπορροφοῦν τό πυκνότερο σιρόπι καί ἐλευθερώνουν τά λεπτόρευστα ὑγρά τους. Ἔτσι τό σιρόπι στήν κατσαρόλα ἀραιώνει. Βάλτε ξανά τήν κατσαρόλα σέ δυνατή φωτιά αὐτή τή φορά γιά νά γίνει ἡ ἀποστείρωση τοῦ γλυκοῦ. Ἀφῆστε νά βράσει γιά 10', ξαφρίστε ἄν χρειάζεται. Μέ τρυπητή κουτάλα, βγάλτε τίς ρόγες σέ ἕνα πυρέξ. Χαμηλῶστε τή φωτιά -μέτρια πρός χαμηλή-  καί δέστε τό σιρόπι. Ἄν ἀφήσετε νά βράσει σέ δυνατή φωτιά, τά σάκχαρα θά καραμελώσουν, τό σιρόπι θά σκουρύνει καί ὅταν τό τρῶτε, θά σᾶς καίει στό λαιμό. Δοκιμάζετε τό δέσιμο, ρίχνοντας τήν τελευταία σταγόνα ἀπό τήν κουτάλα σέ ἕνα πιάτο καί ἐλέγχοντας ἄν ἁπλώνει ἤ ἄν ἔχει ὄγκο (ἄν στέκεται). Προσθέστε τό χυμό τοῦ λεμονιοῦ. Κλείνετε τή φωτιά, ρίχνετε στήν κατσαρόλα τίς ρόγες, σκεπάζετε καί ἀφήνετε νά ξανά-ἰσορροπήσουν τά διαφορετικῆς πυκνότητας ὑγρά. Ἀφῆστε τό ὅλη νύχτα. Προσθέστε -ἄν θέλετε - κλαδάκια ἀρμπαρόριζας. Τήν ἑπομένη μέρα, τό σιρόπι θά εἶναι πάλι πιό ἀραιό. Βάλτε τήν κατσαρόλα σέ μέτρια φωτιά νά ζεσταθεῖ καλά τό γλυκό. Οἱ ρόγες πρέπει νά εἶναι καυτές -νά μήν πιάνονται μέ τό χέρι. Βγάλτε ξανά τίς ρόγες σέ πυρέξ, στραγγίζοντας καλά, μέ
τήν τρυπητή κουτάλα. Σέ μέτρια πρός χαμηλή φωτιά κάντε τό τελικό δέσιμο τοῦ σιροπιοῦ. Ξαναρίξτε τίς ρόγες μέσα, ἀνακατέψτε καλά νά ποτιστοῦν μέ τό σιρόπι. Λένε πώς πρέπει νά τίς ἀφήνουμε νά κρυώνουν μέσα στό σιρόπι ἀνακατεύοντας τακτικά, γιά νά φουσκώσουν. Σ'αὐτήν τήν περίπτωση δέν μποροῦμε νά κλείσουμε σέ ἀποστειρωμένα βάζα. Ἁπλά γεμίζουμε καθαρά βάζα καί τά φυλᾶμε στό ψυγεῖο. Διαφορετικά, γεμίζουμε καυτά βάζα μέ τό καυτό γλυκό, κλείνουμε μέ τά ζεστά καπάκια, ἀναποδογυρίζουμε μέχρι νά κρυώσουν ἐντελῶς. Κάθε βάζο πού ἀνοίγουμε τό διατηροῦμε στό ψυγεῖο.
                                                                                                                Πηγή: https://www.agiameteora.net