Γλυκό τοῦ κουταλιοῦ καρπούζι

2015-10-29 12:03

Ὑλικά:

17 - 18 τετράγωνα κομμάτια χοντρό καθαρισμένο φύλλο καρπουζιοῦ
3 - 4 κουταλιές ἀσβεστόσκονη
1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
βανίλια
χυμό λεμονιοῦ

Ἐκτέλεση:

     Καθαρίζετε καί κόβετε τά φύλλα τοῦ καρπουζιοῦ σέ τετράγωνα κομμάτια.
    Τά ρίχνετε σέ λεκάνη στήν ὁποία ἔχετε βάλει τό νερό μέ τήν ἀσβεστόσκονη καί τά ἀφήνετε γιά 2 ὧρες ἐνῶ κατά διαστήματα τά ἀνακινεῖτε.
    Τά βγάζετε, τά πλένετε πολύ καλά καί τά βάζετε νά βράσουν σέ κατσαρόλα μέ μπόλικο νερό. Ἀφοῦ μαλακώσουν (ὄχι νά λιώσουν) τά βάζετε σέ κρύο νερό μαζί μέ τό χυμό ἑνός λεμονιοῦ καί τά ἀφήνετε γιά 15 λεπτά.
    Βάζετε σέ ἄλλη κατσαρόλα τή ζάχαρη καί τά 2 ποτήρια νερό καί ρίχνετε μέσα τά κομμάτια τοῦ καρπουζιοῦ μαζί μέ 1 κουταλιά χυμό λεμονιοῦ καί τά βάζετε σέ δυνατή φωτιά.
    Ἀφοῦ κοχλάσουν γιά 1 λεπτό τά κατεβάζετε καί τά ἀφήνετε ἔτσι μέχρι τήν ἑπόμενη μέρα.
    Ξαναβάζετε τήν κατσαρόλα στή φωτιά, προσθέτετε βανίλια καί τά βράζετε. Τό γλυκό εἶναι ἕτοιμο ὅταν "δέσει" τό σιρόπι.
    Ἀφοῦ κρυώσει τό βάζουμε σέ ἀποστειρωμένα γυάλινα βάζα.

Λίγα μυστικά ἀκόμα:

     1. Δέν ρίχνουμε τήν ἀσβεστόσκονη κατευθείαν στό νερό. Τήν βάζουμε πρῶτα μέσα σέ ἕνα σακουλάκι ἀπό λεπτό ὕφασμα. 2. Χρησιμοποιοῦμε τόν ἀσβέστη πού βρίσκουμε στά καταστήματα ὑλικῶν οἰκοδομῆς. 3. Ὁ ἀσβέστης βοηθάει νά γίνει τό καρπούζι πιό "σφιχτό" καί τραγανό. 4. Μήν διστάζετε νά χρησιμοποιήσετε ἀσβέστη!
     Δέν ὑπάρχει κανένας κίνδυνος. Ἡ μαμά μου φτιάχνει γλυκό καρπούζι ἐδῶ καί χρόνια ὅπως καί πιό πρίν ἀπό αὐτήν ἡ γιαγιά μου. Ἄν πάλι δέν θέλετε νά χρησιμοποιήσετε ἀσβέστη δέν χάθηκε καί ὁ κόσμος! Μία χαρά γλυκάκι θά γίνει.
                                                                                                                        Πηγή: https://www.agiameteora.net