Χταπόδι κρασάτο

2015-11-21 12:43

Ὑλικά (γιά 4-5 μερίδες):

1 χταπόδι 1,5 ἕως 2 κιλά

4 μέ 5 κρεμμύδια ξερά

5 μέ 6 σκελίδες σκόρδο

Μισό κιλό κόκκινο κρασί

4 ἕως 5 φύλλα δάφνης

Μαῦρο πιπέρι σέ σπόρους

200 γραμμάρια ἐλαιόλαδο

1,5 κουταλιά τῆς σούπας πελτές

Ἐκτέλεση:

     Καθαρίζουμε καί πλένουμε τό χταπόδι μᾶς καλά καλά καί τό βράζουμε σέ σιγανή φωτιά μέ ἐλάχιστο νερό, γιατί βγάζει τό δικό του ζουμί. Βέβαια τό ἀνακατεύουμε συχνά. Ἀφοῦ βράσει, κόβουμε τό κάθε πλοκάμι του σέ δύο ἤ τρία κομμάτια. Καθαρίζουμε τά σκόρδα καί τά κρεμμύδια καί τά πλένουμε. Ψιλοκόβουμε τά κρεμμύδια καί τά σοτάρουμε καλά σέ σιγανή φωτιά μέ τό λάδι μας ὥσπου νά ροδίσουν ἀρκετά. Κατόπιν προσθέτουμε τά σκόρδα ὁλόκληρα, τό κομμένο χταπόδι, τό κρασί, τά δαφνόφυλλα καί τό πιπέρι. Προσθέτουμε τόν πελτέ, διαλυμένο σέ λίγο νερό. Ἐπιπλέον ρίχνουμε στον  ταβά μας τόν μισό ζωμό στόν ὁποῖο ἔβρασε τό χταπόδι μας.
Σιγοβράζουμε τό χταπόδι μᾶς σκεπασμένο μία ὥρα περίπου καί θά ἔχουμε ἕνα νόστιμο φατητό, πού θά μοσχοβολάει, ἐνῶ θά ἔχει χυλώσει τέλεια καί τό ζουμί του.
- πηγή://www.monastiriaka.gr/index.php?newsid=14#sthash.cKHUnGa2.dpuf