Χριστόψωμο

2015-10-29 23:35

Χριστόψωμο

Ὑλικά:

 500γρ. ἀλεύρι κίτρινο

250γρ ἀλεύρι ἄσπρο

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κουταλιά τῆς σούπας κοφτή ἁλάτι

½ φλυτζάνι ἐλαιόλαδο  

1 φλυτζάνι σταφίδα μαύρη

½ φλυτζάνι ἀμυγδαλόψιχα  

1 φλυτζάνι καρυδόψιχα

1 κουταλάκι κανέλα καί γαρύφαλο

½ κουταλάκι κάρδαμο

Σουσάμι

Ἐκτέλεση:

     Μέσα στή λεκάνη πού ζυμώνουμε, κοσκινίζουμε τά ἀλεύρια καί προσθέτουμε τό ἁλάτι, τή μαγιά, τήν κανέλα, τά γαρύφαλλα καί τό κάρδαμο. Μέ χλιαρό νερό, ζυμώνουμε καλά καί στό τέλος κρατᾶμε ἕνα μεγάλο κομμάτι ζύμης σάν γροθιά. Μέσα στήν ὑπόλοιπη ζύμη, ζυμώνουμε τό λάδι, τίς σταφίδες, τά καρύδια καί τά ἀμύγδαλα πού ἔχουμε κόψει μέ τό μαχαίρι σέ τρίτα καί τέταρτα. Ὅταν τελειώσει τό ζύμωμα, πλάθουμε τό ψωμί σέ στρογγυλό καρβέλι καί τό βάζομε σέ στρογγυλό ταψί. Παίρνουμε τό ζυμάρι πού φυλάξαμε καί μέ αὐτό πλάθουμε 2 κορδόνια μέ τά ὁποῖα φτιάχνουμε ἕναν ἰσοσκελῆ μεγάλο σταυρό στήν ἐπιφάνια τοῦ καρβελιοῦ. Ἀλείφουμε τό ψωμί μέ χλιαρό νερό καί πασπαλίζουμε μέ μπόλικο σουσάμι. Στή συνέχεια σκεπάζουμε τό καρβέλι καί τό βάζουμε σέ μία ζεστή γωνιά γιά νά ἀνέβει. Ὅταν εἶναι ἕτοιμο τό βάζουμε νά ψηθεῖ, σέ πρό θερμασμένο φοῦρνο στούς 175ο C  γιά μία ὥρα περίπου.
                                          - Πηγή: https://www.monastiriaka.gr/index.php?newsid=160#sthash.u3h4FpSB.dpuf