Ἁγιορείτικο ψωμί

2015-10-29 23:11

Αγιορείτικο ψωμί

Ὑλικά:

1 κιλό ἀλεύρι ὁλικῆς ἀλέσεως

2 κιλά ἀλεύρι ἄσπρο Προζύμι (μαγιά νωπή 1.5 κουταλιά τῆς σούπας) ἁλάτι

2 1/2 κουταλάκια τοῦ τσαγιοῦ χλιαρό νερό ὅσο πάρει

Ἐκτέλεση:
         Ἀποβραδίς "πιάνουμε" τό προζύμι μέ λίγο χλιαρό νερό καί ἀλεύρι (νά εἶναι σάν χυλός) σέ μία λεκανίτσα, τήν ὁποία σκεπάζουμε μέ καθαρή πετσέτα καί τήν ἀφήνουμε σέ ζεστό μέρος, γιά νά φουσκώσει  ὁ χυλός. Τό πρωί κοσκινίζουμε τό ἀλεύρι σέ μία λεκάνη, κάνουμε μία λακούβα στή μέση καί ρίχνουμε τόν χυλό μέ τό προζύμι.(Ἄν τό ψωμί τό φτιάξουμε μέ μαγιά, δέν χρειάζεται προετιμασία ἀποβραδίς.
         Ἁπλῶς διαλύουμε τή μαγιά σέ λίγο χλιαρό νερό καί τή ρίχνουμε στό ἀλεύρι). Προσθέτουμε στή λεκάνη τό ἀνάλογο χλιαρό νερό, στό ὁποῖο ἔχουμε διαλύσει τό ἁλάτι, καί ζυμώνουμε καλά, ὥσπου νά γίνει μία μέτρια ζύμη πού νά μήν κολλάει στάχέρια. Μοιράζουμε τή ζύμη σέ λαδωμένες φόρμες, τίς ὁποῖες βάζουμε σέ ζεστό μέρος σκεπασμένες μέ καθαρές πετσέτες.Ὅταν ἡ ζύμη διπλασιαστεῖ σέ ὄγκο, εἶναι ἕτοιμη γιά τόν φοῦρνο. Χαράζουμε μέ κοφτερό μαχαίρι τήν ἐπιφάνεια καί ψήνουμε σέ δυνατό φοῦρνο γιά μία ὥρα περίπου.
                                      - Πηγή: https://www.monastiriaka.gr/index.php?newsid=48#sthash.mtyZTFdh.dpuf