Ἁγιορείτικο παστίτσιο μέ μανιτάρια

2015-11-13 20:02

 

Ὑλικά:

500 γρ. μακαρόνια γιά παστίτσιο

λίγη κανέλα

1 κιλό μανιτάρια τεμαχισμένα

1 φλιτζάνι λάδι

3 μέτρια κρεμμύδια

1 ποτηράκι λευκό κρασί

300 γρ. χυμός ντομάτας

Γιά τήν μπεσαμέλ:

λίγος μαιντανός

7 φλιτζάνια νερό ή γάλα σόγιας

λίγο μπαχάρι

1¾  φλιτζάνι ἀλεύρι

λίγο πιπέρι μαῦρο

1 φλιτζάνι λάδι

1 κουταλάκι ἁλάτι

Ἐκτέλεση:

     Ἑτοιμάζουμε τήν σάλτσα - βράζοντας τά κρεμμύδια πού ἔχουμε λιώσει στό μπλέντερ μαζί μέ τήν ντομάτα, τόν μαιντανό καί ἀργότερα προσθέτοντας τά μπαχαρικά - ὥσπου νά στεγνώσει. Σωτάρουμε τά μανιτάρια μέ ἕνα φλιτζάνι λάδι καί ἕνα ποτηράκι λευκό κρασί, ὥσπου νά στεγνώσουν. Ἑνώνουμε τήν σάλτσα μέ τά μανιτάρια. Τά βράζουμε μαζί 5 - 10 λεπτά καί ἁλατίζουμε κανονικά. Γιά νά κάνουμε τήν μπεσαμέλ, βράζουμε τό νερό ἡ τό φυτικό γάλα μέ τό λάδι καί τό ἁλάτι καί προσθέτουμε τό ἀλεύρι καλά διαλυμένο σέ λίγο κρύο νερό. Βάζουμε τά μισά μακαρόνια σέ καλά λαδωμένο μέτριο ταψί καί μετά βάζουμε τήν σάλτσα.

     Στρώνουμε τά ὑπόλοιπα μακαρόνια καί ἀπό πάνω τήν μπεζαμέλ,νά καλυφθεῖ ὅλη ἡ ἐπιφάνεια. Ψήνουμε σέ προθερμασμένο φοῦρνο, μέχρι νά ροδίσει, σέ θερμοκρασία 200 βαθμούς.

- Πηγή: https://www.monastiriaka.gr/index.php?newsid=24#sthash.QVSlq1jW.dpuf